Make WordPress Core

Opened 4 years ago

Closed 3 years ago

#18415 closed defect (bug) (worksforme)

Misleading error message when registering a username that already exists

Reported by: mintindeed Owned by:
Milestone: Priority: normal
Severity: normal Version:
Component: WordPress.org site Keywords:
Focuses: Cc:


I tried to register a new account today and the username already existed. Instead of getting that message with a red background, it just said "required" next to the field. I had no idea what the problem was, on a lark I realized there may have been a user already with the name I was trying to register. Indeed, that was the problem.

When I just tried again to get the exact error message (or lack of it), I would sometimes get "Required" and sometimes get "Username already exists" with a red background, I couldn't figure out the rhyme or reason.

Change History (2)

#1 @SergeyBiryukov
4 years ago

  • Milestone changed from Awaiting Review to WordPress.org

#2 @coffee2code
3 years ago

  • Milestone WordPress.org deleted
  • Resolution set to worksforme
  • Status changed from new to closed

The username availability check happens after an initial check of the form inputs. A blank or invalid captcha, a missing or invalid email address, and/or a username containing invalid characters, will trigger and report errors for those things before the availability of the username is checked.

With all other fields properly supplied but the username is taken, the "Name already exists" error message (with a red background on the field) should always appear for the username field. Under these conditions, I have not been able to reproduce a scenario when it doesn't.

Please re-open if the "Name already exists" error fails to appear when all required fields are properly provided and the username being requested is already registered.

Note: See TracTickets for help on using tickets.