WordPress.org

Make WordPress Core

Opened 13 days ago

Last modified 13 days ago

#49165 new defect (bug)

Alt Text Not Saving Outside of Library

Reported by: upgradedkellie Owned by:
Milestone: Awaiting Review Priority: normal
Severity: normal Version:
Component: Media Keywords: 2nd-opinion has-screenshots
Focuses: ui, accessibility Cc:
PR Number:

Description

Hi There,

When we try to update the Alt Text to an image, it's only saving the Alt Text within the post and not updating the Alt Text associated with the image in the Library. Is this expected?

Best,

Kellie

Change History (5)

#1 follow-up: @sabernhardt
13 days ago

  • Keywords reporter-feedback added

Welcome @upgradedkellie and thanks for the ticket!

To make sure I understand the issue correctly, are you using the Block Editor's sidebar to edit the Alt Text when it does not update in the Media Library? Or do you see this in a different situation?

(The Gutenberg issue was reported here: https://github.com/WordPress/gutenberg/issues/8941 )

#2 in reply to: ↑ 1 @upgradedkellie
13 days ago

Replying to sabernhardt:

Welcome @upgradedkellie and thanks for the ticket!

To make sure I understand the issue correctly, are you using the Block Editor's sidebar to edit the Alt Text when it does not update in the Media Library? Or do you see this in a different situation?

(The Gutenberg issue was reported here: https://github.com/WordPress/gutenberg/issues/8941 )

Hi Stephen,

Thanks for the help. I believe so, but let me give you my "Steps to Reproduce" just in case I have the terminology wrong. I should have included that in the first place; I'm so sorry.

  1. Access any Post with an image.
  2. Click on image then click "Pencil" edit icon.
  3. This bring up Image Details. Add new Alt Text where blank: https://monosnap.com/file/esggfr7ONy5KOB1phnAFPhERuYXuIt
  4. Click Update.
  5. Click Media.
  6. Locate photo from Post
  7. View blank Alt Text https://monosnap.com/file/zq1j8mQnHvPNKcDYM8lzjK9wYhZb0e

Best,

Kellie

#3 @SergeyBiryukov
13 days ago

  • Component changed from General to Media

#4 @sabernhardt
13 days ago

  • Focuses ui accessibility added
  • Keywords 2nd-opinion has-screenshots added; reporter-feedback removed

Thanks for the steps! So this is a similar but separate issue from the one I thought.

Using the Visual Editor (Classic), I see your result when editing alt text within the post. Likewise, if you edit the alt text in the Media Library after attaching an image to a post, it does not update the alt text for that image within the post content.

Since there are some situations where you might want different alt text for the same image in another post or in another context, the discrepancy could be on purpose (see Sergey's comment on ticket:47808#comment:2). One example of a different context for the same image is a custom header image (see ticket:46124).

It's worth leaving those text values separate. However, I myself thought that editing the post image's alt text within the Image Details dialog would update it within the library. Maybe we could enhance the interface by adding a checkbox or some other way to indicate the desire to update these values in the Media Library as well.

I'll add the 2nd-opinion keyword to encourage further discussion.

Last edited 13 days ago by sabernhardt (previous) (diff)

#5 @SergeyBiryukov
13 days ago

Related/duplicate: #47808

Note: See TracTickets for help on using tickets.