WordPress.org

Make WordPress Core

Opened 8 months ago

Closed 7 weeks ago

#49651 closed defect (bug) (reported-upstream)

Featured image is missing 'Alt Attribute' value on the edit window

Reported by: sleekchib Owned by:
Milestone: Priority: normal
Severity: minor Version: 5.3.2
Component: Editor Keywords:
Focuses: accessibility Cc:

Description

I noticed that the inserted 'featured image' is missing 'Alt Attribute' value on the edit window even when one is provided in the media gallery. I switched themes to ensure that the issue is not specific to the theme that I am using, but it persisted.

  • To replicate the issue, insert a featured image that has an alt text and inspect it on the edit window. NOT on the public site
  • The ‘Alt Text’ showed when the same image was inserted into the content area proper.

I came across the issue as I was working on a feature for my plugin that will help users ensure that they provide 'alt text' for all images in use on the page.

Attachments (1)

the-image.PNG (11.4 KB) - added by sleekchib 8 months ago.
Code view of the missing alt attribute value.

Download all attachments as: .zip

Change History (14)

@sleekchib
8 months ago

Code view of the missing alt attribute value.

#1 @SergeyBiryukov
8 months ago

Hi there, welcome to WordPress Trac! Thanks for the report.

Just adding links to some tickets that might be related: #35077, #47456.

This ticket was mentioned in Slack in #accessibility by afercia. View the logs.


7 months ago

#3 @afercia
7 months ago

  • Milestone changed from Awaiting Review to 5.5

@sleekchib thanks for your report and welcome to Trac!

For reference: This issue has been reported also on the block editor GitHub repository, see https://github.com/WordPress/gutenberg/issues/14416

This ticket was mentioned in Slack in #accessibility by afercia. View the logs.


7 months ago

This ticket was mentioned in Slack in #accessibility by afercia. View the logs.


7 months ago

This ticket was mentioned in Slack in #accessibility by afercia. View the logs.


6 months ago

This ticket was mentioned in Slack in #accessibility by afercia. View the logs.


5 months ago

This ticket was mentioned in Slack in #accessibility by afercia. View the logs.


4 months ago

This ticket was mentioned in Slack in #core by david.baumwald. View the logs.


3 months ago

This ticket was mentioned in Slack in #core by david.baumwald. View the logs.


3 months ago

#11 @davidbaumwald
3 months ago

  • Milestone changed from 5.5 to 5.6

With 5.5 RC1 releasing tomorrow, this is being moved to 5.6. If any maintainer or committer feel this can be resolved in time or wishes to assume ownership during a specific cycle, feel free to update the milestone.

This ticket was mentioned in Slack in #accessibility by afercia. View the logs.


7 weeks ago

#13 @afercia
7 weeks ago

  • Milestone 5.6 deleted
  • Resolution set to reported-upstream
  • Status changed from new to closed

This ticket was discussed during today's accessibility bug-scrub: agreed to close as "reported upstream", see the linked issue in the Gutenberg repository.

Note: See TracTickets for help on using tickets.