Make WordPress Core

Opened 15 months ago

Last modified 15 months ago

#57488 new defect (bug)

The "Showing X of Y media items" area in Media Upload screen gives wrong information.

Reported by: shamayel007's profile shamayel007 Owned by:
Milestone: Awaiting Review Priority: normal
Severity: normal Version: 6.1.1
Component: Media Keywords: has-screenshots has-testing-info needs-testing
Focuses: ui Cc:

Description

I followed the following steps and got this error:

1) Freshly created a new WordPress site.

https://i.paste.pics/L1SUI.png

2) Created a new page and opened it in the block editor

https://i.paste.pics/L1SW2.png

3) Added a new gallery block

https://i.paste.pics/L1SY2.png

4) Clicked "Media Library"

https://i.paste.pics/L1SYB.png

5) Uploaded new images

https://i.paste.pics/L1SYG.png

6) Uploaded 20 images, but the counter showed, "Showing 20 of 19 media items"

https://i.paste.pics/L1SYQ.png

It showed the correct number when I closed it and opened it back up. I know it's a minor issue but thought about informing the experts.

Here are my setup details:
i) OS: Ubuntu 20.04.5 LTS
ii) Using Local by Flywheel
iii) Web server: Nginx
iv) PHP Version: 8.1.9
v) MySQL: 8.0.16
vi) WordPress: 6.1.1
vii) Browser: Opera

Attachments (1)

6_Showing 20 of 19 items bug.png (883.6 KB) - added by shamayel007 15 months ago.
ShowinG 20 of 19 media items

Download all attachments as: .zip

Change History (7)

@shamayel007
15 months ago

ShowinG 20 of 19 media items

This ticket was mentioned in Slack in #core-test by ironprogrammer. View the logs.


15 months ago

#2 follow-up: @ironprogrammer
15 months ago

  • Keywords has-testing-info needs-testing added; needs-patch removed

Welcome to Trac, @shamayel007, and thank you for the detailed report! These detailed steps to reproduce the issue are much appreciated 👍🏻

I'm marking this ticket so that other contributors are flagged to attempt to reproduce the issue. Once confirmed, the needs-patch keyword can be re-added.

This ticket was mentioned in Slack in #core-test by dariak. View the logs.


15 months ago

#4 follow-up: @dariak
15 months ago

I can reproduce the issue in the following way:

Reproduction Report

This report validates that the issue can be reproduced.

Environment

  • OS: macOS 13.1
  • Web Server: Nginx
  • PHP: 7.4.1
  • WordPress: 6.1.1
  • Browser: Chrome 109
  • Theme: Twenty Twenty-Two
  • Active Plugins: none

(I used Local to build a clean WordPress environment).

Reproduction steps

I basically followed the same steps as mentioned in the original issue. I uploaded 20 JPEG images.

Actual Results

  • ✅ The bug is reproduced, but slightly different.
  • After I upload 20 images, and they were in the process of being uploaded, the message states correctly - "Showing 20 of 20 media items".
  • Once the upload process is finished, the message turns to "Showing 20 of 18 media items" (however I still see 20 images).
  • ✅ Indeed the last part of the bug is also reproduced: when I close "Create gallery", then click "Media Library" within "Gallery" block again, the number is shown as expected "Showing 20 of 20 media items".

#5 in reply to: ↑ 2 @shamayel007
15 months ago

Replying to ironprogrammer:

Welcome to Trac, @shamayel007, and thank you for the detailed report! These detailed steps to reproduce the issue are much appreciated 👍🏻

I'm marking this ticket so that other contributors are flagged to attempt to reproduce the issue. Once confirmed, the needs-patch keyword can be re-added.

Glad to be of help, As I am relatively new to the community, I made the mistake of prematurely attaching the "needs-patch" keyword, when the more appropriate keyword would be "needs-testing"—apologies for the mishap. I hope to see other contributors join in and reproduce the issue. Thanks for the warm welcome.

#6 in reply to: ↑ 4 @shamayel007
15 months ago

Replying to dariak:

I can reproduce the issue in the following way:

Reproduction Report

This report validates that the issue can be reproduced.

Environment

  • OS: macOS 13.1
  • Web Server: Nginx
  • PHP: 7.4.1
  • WordPress: 6.1.1
  • Browser: Chrome 109
  • Theme: Twenty Twenty-Two
  • Active Plugins: none

(I used Local to build a clean WordPress environment).

Reproduction steps

I basically followed the same steps as mentioned in the original issue. I uploaded 20 JPEG images.

Actual Results

  • ✅ The bug is reproduced, but slightly different.
  • After I upload 20 images, and they were in the process of being uploaded, the message states correctly - "Showing 20 of 20 media items".
  • Once the upload process is finished, the message turns to "Showing 20 of 18 media items" (however I still see 20 images).
  • ✅ Indeed the last part of the bug is also reproduced: when I close "Create gallery", then click "Media Library" within "Gallery" block again, the number is shown as expected "Showing 20 of 20 media items".

Appreciate the input a lot. I know this is not a high-impact issue, but it's good to stay vigilant nonetheless.

Note: See TracTickets for help on using tickets.