WordPress.org

Make WordPress Core

Opened 7 months ago

Last modified 7 months ago

#45808 new defect (bug)

New block editor conflicts with Organic Builder Widgets customizer

Reported by: bluesplash26 Owned by:
Milestone: Awaiting Review Priority: normal
Severity: normal Version: 5.0.2
Component: Editor Keywords:
Focuses: ui Cc:

Description

We recently upgraded to WordPress 5.0.2 with the new block editor. It has introduced an intermittent problem where Pages that use the Organic Custom template occasionally load with the block editor interface, instead of with the Organic Custom Widgets Page that allows the user to directly access the WYSIWYG widget customizer. We have a WordPress multi-site install that displays information in pages that use the Organic Custom template provided by the Organic Builder Widgets plugin
https://wordpress.org/plugins/organic-customizer-widgets/

Sometimes it is possible to fix the problem by looping through the View Page -> Edit Page options on the top WordPress toolbar, then the customizer may appear on reload of the editor, but this is not always a reliable workaround.

I appreciate that this problem may be in the plugin and not WordPress core, however it feels that it could be a core issue as it seems to be intermittent and the loading of the customizer view for the page editor may be something handled by WordPress itself?

Attachments (2)

GainesvilleBlockEditor_ErrorState.png (30.6 KB) - added by bluesplash26 7 months ago.
When the block editor overwrites the Organic Custom template for the page
GainesvilleCustomizerEditor_CorrectState.png (49.6 KB) - added by bluesplash26 7 months ago.
When the Organic Custom template is correctly applied and the editor displays the customizer

Download all attachments as: .zip

Change History (3)

@bluesplash26
7 months ago

When the block editor overwrites the Organic Custom template for the page

@bluesplash26
7 months ago

When the Organic Custom template is correctly applied and the editor displays the customizer

#1 @bluesplash26
7 months ago

We've installed the Classic Editor plugin to revert to the old functionality across the site in order to reliably resolve this problem. Please let me know if the Block Editor is updated to include a patch for this issue, as it would be great to have the option of using that too. Thanks.

Note: See TracTickets for help on using tickets.